pixel

MERINO VUNA – GOSPODAR VUNE

merino vuna 02Merino vuna je prirodni materijal koji se dobija od merino ovce. Zahvaljujući klimi koja im odgovara najviše je rasprostranjena na teritoriji Australije, Novog Zelanda i Južne Amerike.

Ljudi često povezuju vunu sa materijalom koji je grub, pecka ili iritira kožu. Što možda i jeste slučaj kod domaće vune, koja je sirova, često ne obrađena itd. Međutim merino vuna sa pravom ima titulu gospodara vune. Zahvaljujući izrazitom kvalitetu, mekoći i prefinjenosti izuzetno je prijatna za nošenje i pokrivanje.

Odličan je termo regulator i omogućava koži da diše pa se u njoj nećete znojiti kao kod drugih veštačkih materijala. U svom sastavu sadrži Lanolin, prirodnu mast koja ima antibakterijsko svojstvo koje je štiti i drži dugo održivom i čistom. Otporna je na nečistoće i mrlje, a laka za čišćenje.

Idealna je za korišćenje u svim godišnjim dobima, jer je prirodan izolator, zimi vam neće biti hladno a leti se nećete znojiti. Vlakno vune može upiti i do 33% vode u odnosu na svoju težinu a da se ne oseti da je vlažna. Suši se znatno brže nego na primer pamuk…

Što se tiče održavanja posteljina od merino vune dovoljno je provetravanje po maglovitom i vlažnom vremenu, može se prati ručno u kadi na 3-4 godine sa šampionom na bazi lanolina ili šampionom za vunu. Posteljinu treba sušiti u hladu a može se nositi i na hemijsko čišćenje.

0
Korpa
  • No products in the cart.